Followers

Sunday, October 31, 2010

Bikisan... Hadiah Istimewa...

 "Mama...Bie dah balik.. Buka pintu nie..."
"Ye2 bie.. Kejap.."
Belari -lari anak si isteri ke pintu,menyambut kepulangan si suami yang baru pulang dari seharian bekerja di pejabat..
"Bie nak minum? Mama ambilkan yer.Kejap tau.." 
Baju kotor si suami disambut lalu begegas pula ke dapur. Sesudah itu kembali semula mendapatkan si suami.. Duduk ditepinya.. Merenung muka penat si suami..
"Banyak kerja hari nie bie..? Penat yer..?" 
sambil bertanya jari jemari si isteri mula bekerja mengurut,memicit-micit bahu si suami yang kepenatan.. 
Banyaknya tugasan harian apabila berubahnya status seorang wanita menjadi isteri.. Celik sahaja mata.. Baju nak dibasuh,ikan dan ayam nak di siang,masak,menjemur,mengemas,menyapu... Banyakkan??? Tapi beruntungnya isteri,apabila setiap kerja yang dilakukannya itu dilakukan dengan ikhlas,dilakukan untuk kegembiraan hati suaminya... Allah S.W.T telah  menjanjikan pahala pada isteri-isteri yang ikhlas dalam perbuatannya untuk suaminya..
"Sedapnya air mama buat nie.. Bie suka.."ucap si suami dengan senyuman..( Malaikat mula mencatit pahala)
" Ermm banyak.. tapi bila balik tengok senyum mama..Hilang penat bie.." balas si suami lalu si isteri ditarik ke pelukkan.. tersenyum bahagia si isteri.. maka pastinya si suami juga bahagiakan... 
Buat si suami yang tahu menghargai.. Tidak perlu pun ucapan "terima kasih" tapi dari perlakuan pun boleh membuatkan si isteri terasa dirinya dihargai..
”seseorang perempuan tidak menunaikan hak Allah Taala sehingga ia telah menunaikan semua hak suaminya. Jikalau dikehendaki oleh suaminya sekalipun di atas timbunan duri tidak mencegahkan dirinya.” (Maksud hadith)
Jadi pada si isteri2,bakal isteri2,dan pada diri sendiri juga.. Tetapkan salah satu impianmu untuk menjadi isteri terbaik dan solehah pada pasangan kita..
Dari kisah Puteri Rasulullah s.a.w. yang bernama Siti Fatimah r.a.

Gembira hatinya, gembiralah Rasulullah s.a.w. Tertitis air matanya, berdukalah baginda. 
Dialah satu-satunya puteri yang paling dikasihi oleh 
junjungan Rasul selepas kewafatan isterinya yang paling dicintai, Siti Khadijah. Itulah Siti Fatimah r.ha., wanita terkemuka di dunia dan penghuni syurga di akhirat.

Bersuamikan Sayyidina Ali bukanlah satu kebanggaan yang menjanjikan kekayaan harta. Ini adalah kerana Sayyidina Ali yang merupakan salah seorang daripada empat sahabat yang sangat rapat dengan Rasulullah s.a.w., merupakan kalangan sahabat yang sangat miskin berbanding dengan yang lain. Namun jauh di sanubari Rasulullah s.a.w. tersimpan perasaan kasih dan sayang yang sangat mendalam terhadapnya.

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepadanya, "Fatimah lebih kucintai daripada engkau, namun dalam pandanganku engkau lebih mulia daripada dia." (Riwayat Abu Hurairah)
Wanita pilihan untuk lelaki pilihan.

Fatimah mewarisi akhlak ibunya Siti Khadijah. Tidak pernah membebani dan menyakiti suami dengan kata-kata atau sikap. Sentiasa senyum menyambut kepulangan suami hingga hilang separuh masalah suaminya. Dengan mas kahwin hanya 400 dirham hasil jualan baju perang kepada Sayyidina Usman Ibnu Affan itulah dia memulakan penghidupan dengan wanita yang sangat dimuliakan Allah di dunia dan di Akhirat.

Bukan Sayyidina Ali tidak mahu menyediakan seorang pembantu untuk isterinya tetapi sememangnya beliau tidak mampu berbuat demikian. Meskipun beliau cukup tahu isterinya saban hari bertungkus-lumus menguruskan anak-anak,memasak, membasuh dan menggiling tepung, dan yang lebih memenatkan lagi bila terpaksa mengandar air berbatu-batu jauhnya sehingga kelihatan tanda di bahu kiri dan kanannya.

Suami mana yang tidak sayangkan isteri. Ada ketikanya bila Sayyidina Ali berada di rumah, beliau akan turut sama menyinsing lengan membantu Siti Fatimah menggiling tepung di dapur. "Terima kasih suamiku," bisik Fatimah pada suaminya. Usaha sekecil itu, di celah-celah kesibukan sudah cukup berkesan dalam membelai perasaan seorang isteri.

Suatu hari, Rasulullah s.a.w. masuk ke rumah anaknya. Didapati puterinya yang berpakaian kasar itu sedang mengisar biji-biji gandum dalam linangan air mata.

Fatimah segera mengesat air matanya tatkala menyedari kehadiran ayahanda kesayangannya itu. Lalu ditanya oleh baginda, "Wahai buah hatiku, apakah yang engkau tangiskan itu? Semoga Allah menggembirakanmu."

Dalam nada sayu Fatimah berkata, "Wahai ayahanda, sesungguhnya anakmu ini terlalu penat kerana terpaksa mengisar gandum dan menguruskan segala urusan rumah seorang diri. Wahai ayahanda, kiranya tidak keberatan bolehkah ayahanda meminta suamiku menyediakan seorang pembantu untukku?"

Baginda tersenyum seraya bangun mendapatkan kisaran tepung itu. Dengan lafaz Bismillah, Baginda meletakkan segenggam gandum ke dalam kisaran itu. Dengan izin Allah, maka berpusinglah kisaran itu dengan sendirinya. Hati Fatimah sangat terhibur dan merasa sangat gembira dengan hadiah istimewa dari ayahandanya itu. Habis semua gandumnya dikisar dan batu kisar itu tidak akan berhenti selagi tidak ada arahan untuk berhenti,sehinggalah Rasulullah s.a.w. menghentikannya.

Berkata Rasulullah s.a.w. dengan kata-kata yang masyhur, "Wahai Fatimah, Gunung Uhud pernah ditawarkan kepadaku untuk menjadi emas, namun ayahanda memilih untuk keluarga kita kesenangan di akhirat." Jelas, Baginda Rasul mahu mendidik puterinya bahawa kesusahan bukanlah penghalang untuk menjadi solehah.

Ayahanda yang penyayang terus merenung puterinya dengan pandangan kasih sayang, "Puteriku, mahukah engkau kuajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kau pinta itu?" Tentu sekali ya Rasulullah," jawab Siti Fatimah kegirangan.

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Jibril telah mengajarku beberapa kalimah. Setiap kali selesai sembahyang, hendaklah membaca 'Subhanallah' sepuluh kali, 'Alhamdulillah' sepuluh kali dan 'Allahu Akbar' sepuluh kali. Kemudian ketika hendak tidur baca 'Subhanallah', 'Alhamdulillah' dan 'Allahu Akbar' ini sebanyak tiga puluh tiga kali."

Ternyata amalan itu telah memberi kesan kepada Siti Fatimah. Semua kerja rumah dapat dilaksanakan dengan mudah dan sempurna meskipun tanpa pembantu rumah.

Itulah HADIAH ISTIMEWA dari Allah buat hamba-hamba yang hatinya sentiasa mengingatiNya.
>

No comments:

Post a Comment