Followers


Tuesday, October 26, 2010

Ohhhh puteri baju hangus....

Ha..Petang-petang nie seronok pulak kalau becerita cerita-cerita lagenda nie kan.. Yelah.. Kat tv pun sekarang bukan main lagi lagendanya.. Ulek Mayang lah,Sang Kelembai lah.. Jadi petang nie Cp nak story sikit pasal si puteri baju hangus nie... Cerita nie Cp dengar dari mak mertua Cp. Cp tahu korang pun mesti ngah tepingga2 kan... Nak tanya nie.. Penah ke dengar citer nie?? hehehe xpenah??Laa yeke...

Hehehe sebenarnya Cp pun xda penah dengar citernye.. Tapi kalau benor le ada puteri bajunye hangus.. Sian betul.Hendak je  d'dermakan baju Cp..hehehe

Kebenaranya......
Puteri Baju Hangus nie hanyalah sejenis....jengjengjeng....

 *

*

*

*

*

*
Ini la Si Puteri Baju Hangus... Nmpk tak baju dia hangus...
 Haaaa... Jangan marah yer.. Cp xtahu la nape namanye camtu.. Tapi dari rupa kuih tue ada logiknye jugak la.. Kuihnye sedap dibagaikan sebagai puteri.. Daun pisang yang hangus tue pulak baju hangus.. Haaa bagus tul mak mertua Cp nie..hehehe

Ini lah menu petang nie.. Sedap kuih nie di makan waktu masih panas.. Tambah pulak di macthingkan dengan Teh Tarik Penang Cp buat..Fuhhhh...sedap....

Nak resepinye... Boleh... Mudah,Cepat dan sedap... :)

Bahan-Bahan:

1. Seikat Pisang masak ranum (Dibuang kulit dan dilenyek)
2. Tepung gandum
3. Garam (sikitttttt je)
4. Gula (xperlu banyak kalau pisang dah manis ok) 1sudu
Okey bahan-bahan diatas digaul sebati.. Jangan bagi tepung b'ketul2.. Adunan jangan pekat sangat dan jangan cair sangat.. Buat ala-ala tepung jemput2 okey...
6. Nyok (kelapa parut putih sahaja) digaul bersama garam secubit sebagai penambah rasa.
7. Daun pisang... Kalau tak xberbaju puteri kita.. hikhikhik
Next stepnye..
Ratakan sesenduk adunan pisang diatas dapun pisang dan kemudian ratakan sesudu campuran nyok putih diatas adunan pisang. Kemuadian lipat 2 daun pisang tadi...  Haaaa kan manis berbaju kan...hehehe
Cara nak masaknye adalah dengan cara membakar.. Gunakan non-stick pan dan biarkan sehingga daun pisang tue hangus2 sikit.. Balik2kan supaya kedua2 bahagian masak.. Bila dah masak potong2kan kpd bahagian yang lebih kecil..

Haa yang yang baru letak... Tak bape hangus lagi..

Yang ini dah masak tau.. Tepung dia akan naik dan menjadi padat dalam daun pisang tue..
Haaaa jangan la dibiar sampai hangus hitam.. Kang hangit pulak rasa dia.. Ada jugak yang panggil kuih ni Lempeng.. Tapi pada Cp,lempeng tue leper je.. mana ada nyok tengah2 dia.. Kuih nie langsung Xguna minyak pun.. Low Kolestrol tau, dan kuih nie gi sedap dari lempeng..Percayalah... :)

Cp dah kenyang dah.. Pada yang nak mencuba tue.. Sila2 k...
Cp wish Good Luck dan selamat mencuba..
Sampai update lagi... TC

>

1 comment: